top of page
Psiloriti a_edited.jpg

Μπείτε στην παρέα των Φίλων του Αμαρίου

Anchor 1

ΑΓΑΠΗΤΕ ΦΙΛΕ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΕΣ,

Εδώ και πολλά χρόνια ονειρευόμουν να ξαναφέρω ζωή και φρεσκάδα στο χωριό μου το Αμάρι. Μεταξύ μας, στο Αμάρι, συζητούσαμε συχνά για το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για το αγαπημένο μας χωριό και, πολλές φορές, προέκυπταν πολύ δημιουργικές και ενδιαφέρουσες ιδέες. Αλλά, τελικά, ποτέ κάτι απ’ αυτά δεν γινόταν πράξη.

Το καλοκαίρι του 2004, η δασκάλα και φίλη μου Sue Hollingsworth μαζί με το σύζυγό της Jim, που δε βρίσκεται πια κοντά μας, ήρθαν να με επισκεφθούν στο Αμάρι. Με περηφάνεια και ευχαρίστηση τους έδειξα το χωριό και επισκεφθήκαμε και σπίτια, κάποτε όμορφα, πλέον όμως παρατημένα και ερειπωμένα. Η Sue παρατήρησε πόσο τη συγκίνησε όχι μόνο η ομορφιά του χωριού, αλλά και η ενέργειά του και πόσο λυπηρό ήταν που το Αμάρι φαινόταν να είναι ένα χωριό που πέθαινε. Η απάντησή μου ήταν πως κάθε θάνατος εμπεριέχει το σπόρο της νέας ζωής που απλώς περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να βλαστήσει.

Ήταν τότε, καθισμένοι στη σκιά έξω από το καφενείο, που συζητήσαμε ακόμα μια φορά για το πώς θα μπορούσε να επιστρέψει η ζωή στο χωριό, πώς οι άνθρωποι θα ξαναέρχονταν και, μαζί με άλλους, θα απολάμβαναν την ομορφιά του. Μιλούσαμε πολλή ώρα, η μια ιδέα έφερε την άλλη και καταλήξαμε στην ίδρυση ενός συλλόγου με το όνομα ‘Φίλοι του Αμαρίου’, με έδρα την Αγγλία. Μια Διεθνής Σχολή Αφήγησης Παραμυθιού και Τεχνών θα ιδρυόταν στο Αμάρι, μαζί με ένα Πολιτιστικό Κέντρο στο οποίο θα πραγματοποιούνταν συνέδρια, εκθέσεις, μαθήματα, σεμινάρια, διαλέξεις, φεστιβάλ…είχαμε πάρει φόρα. Για πρώτη φορά, ένιωθα πως δεν ήταν μόνο λόγια· πως κάτι θαυμάσιο ετοιμαζόταν να συμβεί. Αυτή τη φορά το όνειρο θα γινόταν πραγματικότητα.

‘Eχουμε κάνει τόσο δρόμο από τότε. Το 2007, μια αφοσιωμένη ομάδα ανθρώπων με το ίδιο όραμα ίδρυσε το διεθνή σύλλογο ‘Φίλοι του Αμαρίου’. Τον Απρίλιο οργανώσαμε το πρώτο μας fundraising event στο Forest Row, στο ανατολικό Sussex και το Μάρτιο 2008 έγινε το πρώτο σεμινάριο στο Ρέθυμνο με θέμα ‘Εισαγωγή στην Αφήγηση Παραμυθιού’. Έχουμε αναπτύξει ένα πρόγραμμα μαθημάτων και σεμιναρίων και έχουν συγκεντρωθεί τα χρήματα που μας επέτρεψαν να ανακαινίσουμε ένα υπάρχον κτίριο στο Αμάρι το οποίο θα λειτουργεί ως Πολιτιστικό Κέντρο και θα ονομάζεται ‘Εστία Αμαρίου’. Σ’ αυτήν την Εστία θα αναπτυχθούν όλα μας τα όνειρα και οι ελπίδες για νέα ξεκινήματα για το Αμάρι και ολόκληρη την κοινότητα. 

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλος μου τους φίλους και αγαπημένα πρόσωπα σε Κρήτη και Αγγλία για τη συνεχή τους υποστήριξη, αγάπη και σκληρή δουλειά, χωρίς την οποία δεν θα είχαμε φτάσει τόσο μακριά. Οι Φίλοι του Αμαρίου χτίστηκαν πάνω στην αγάπη και την εμπιστοσύνη.

Εκ μέρους των Φίλων του Αμαρίου, σας προσκαλώ να μπείτε στη συντροφιά μας και να συμμετάσχετε ως Τακτικό Μέλος του Συλλόγου μας, να μοιραστείτε το όνειρό μας και μαζί να χτίσουμε το μέλλον για το Αμάρι και τον κόσμο.

Σας περιμένουμε για να σας καλωσορίσουμε ως Νέα Μέλη,

Με αγάπη και εκτίμηση

Στέλλα Κασιμάτη.

Τύποι Μελών

Οποιοσδήποτε άνω των 18 μπορεί να γίνει μέλος (Προσωρινό, Νέο ή Τακτικό) του Συλλόγου, εφόσον αποδεχτεί τους στόχους και τις αρχές του Συλλόγου.

Προσωρινό μέλος του Συλλόγου χαρακτηρίζεται εκείνος ο οποίος επιθυμεί να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε δραστηριότητα του Συλλόγου (από 1 έως 21 συνεχόμενες ημέρες)· ή κάποιος ο οποίος είναι προσκεκλημένος ενός από τα Τακτικά Μέλη. Η συνδρομή για τα Προσωρινά μέλη ισχύει για μία δραστηριότητα στο Αμάρι και τα Προσωρινά μέλη καλούνται να εφαρμόσουν και να τηρήσουν τις αρχές και τους στόχους του Συλλόγου κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Αμάρι.

Mέλος του Συλλόγου χαρακτηρίζεται εκείνος ο οποίος εκδηλώνει ενδιαφέρον για τους στόχους και τις δραστηριότητες του Συλλόγου και καταβάλλει το αντίτιμο της εγγραφής, το οποίο καταβάλλεται άπαξ και ισχύει εφ’ όρου ζωής, καθώς και μία ετήσια συνδρομή.

Τα τακτικά μέλη έχουν τα ακόλουθα δικαιώματα και προνόμια:

 • Συμμετοχή σε όλες τις δραστηριότητες του Συλλόγου

 • Προπληροφόρηση σχετικά με το πρόγραμμα και τις δραστηριότητες

 • Προτεραιότητα στις κρατήσεις

 • Ένταξη στην ευρύτερη κοινότητα των «Φίλων του Αμαρίου»

 • Καλλιέργεια δεσμών με το Αμάρι και τα μέλη του Συλλόγου

 • Υποβολή προτάσεων για μελλοντικές δραστηριότητες και προγράμματα

 • Συμμετοχή σε επιτροπές

 • Πρόσβαση στη λίστα μελών

 • Συμμετοχή στις ετήσιες και γενικές συνεδριάσεις 

 • Διαμονή στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου στο Αμάρι (εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα)

 • Δυνατότητα πρόσκλησης ενός ή περισσότερων φίλων (ως Προσωρινών μελών) για να μείνουν μαζί τους για όσο βρίσκονται στο Αμάρι

 • Δικαίωμα ψήφου στις ετήσιες και στις γενικές συνεδριάσεις

 • Δικαίωμα εκλογής στην Εκτελεστική Επιτροπή

 

Πώς μπορώ να γίνω Νέο μέλος των Φίλων του Αμαρίου;

Εφόσον είστε άνω των 18 και συμφωνείτε με τους στόχους και τις αρχές του Συλλόγου, τότε μπορείτε να συμπληρώσετε την αίτηση

bottom of page