Μπείτε στην παρέα των Φίλων του Αμαρίου


 
ΑΓΑΠΗΤΕ ΦΙΛΕ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΕΣ,

 Εδώ και πολλά χρόνια ονειρευόμουν να ξαναφέρω ζωή και φρεσκάδα στο χωριό μου το Αμάρι. Μεταξύ μας, στο Αμάρι, συζητούσαμε συχνά για το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για το αγαπημένο μας χωριό και, πολλές φορές, προέκυπταν πολύ δημιουργικές και ενδιαφέρουσες ιδέες. Αλλά, τελικά, ποτέ κάτι απ’ αυτά δεν γινόταν πράξη.

Το καλοκαίρι του 2004, η δασκάλα και φίλη μου Sue Hollingsworth μαζί με το σύζυγό της Jim, που δε βρίσκεται πια κοντά μας, ήρθαν να με επισκεφθούν στο Αμάρι. Με περηφάνεια και ευχαρίστηση τους έδειξα το χωριό και επισκεφθήκαμε και σπίτια, κάποτε όμορφα, πλέον όμως παρατημένα και ερειπωμένα. Η Sue παρατήρησε πόσο τη συγκίνησε όχι μόνο η ομορφιά του χωριού, αλλά και η ενέργειά του και πόσο λυπηρό ήταν που το Αμάρι φαινόταν να είναι ένα χωριό που πέθαινε. Η απάντησή μου ήταν πως κάθε θάνατος εμπεριέχει το σπόρο της νέας ζωής που απλώς περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να βλαστήσει.

Ήταν τότε, καθισμένοι στη σκιά έξω από το καφενείο, που συζητήσαμε ακόμα μια φορά για το πώς θα μπορούσε να επιστρέψει η ζωή στο χωριό, πώς οι άνθρωποι θα ξαναέρχονταν και, μαζί με άλλους, θα απολάμβαναν την ομορφιά του. Μιλούσαμε πολλή ώρα, η μια ιδέα έφερε την άλλη και καταλήξαμε στην ίδρυση ενός συλλόγου με το όνομα ‘Φίλοι του Αμαρίου’, με έδρα την Αγγλία. Μια Διεθνής Σχολή Αφήγησης Παραμυθιού και Τεχνών θα ιδρυόταν στο Αμάρι, μαζί με ένα Πολιτιστικό Κέντρο στο οποίο θα πραγματοποιούνταν συνέδρια, εκθέσεις, μαθήματα, σεμινάρια, διαλέξεις, φεστιβάλ…είχαμε πάρει φόρα. Για πρώτη φορά, ένιωθα πως δεν ήταν μόνο λόγια· πως κάτι θαυμάσιο ετοιμαζόταν να συμβεί. Αυτή τη φορά το όνειρο θα γινόταν πραγματικότητα.

‘Eχουμε κάνει τόσο δρόμο από τότε. Το 2007, μια αφοσιωμένη ομάδα ανθρώπων με το ίδιο όραμα ίδρυσε το διεθνή σύλλογο ‘Φίλοι του Αμαρίου’. Τον Απρίλιο οργανώσαμε το πρώτο μας fundraising event στο Forest Row, στο ανατολικό Sussex και το Μάρτιο 2008 έγινε το πρώτο σεμινάριο στο Ρέθυμνο με θέμα ‘Εισαγωγή στην Αφήγηση Παραμυθιού’. Έχουμε αναπτύξει ένα πρόγραμμα μαθημάτων και σεμιναρίων και έχουν συγκεντρωθεί τα χρήματα που μας επέτρεψαν να ανακαινίσουμε ένα υπάρχον κτίριο στο Αμάρι το οποίο θα λειτουργεί ως Πολιτιστικό Κέντρο και θα ονομάζεται ‘Εστία Αμαρίου’. Σ’ αυτήν την Εστία θα αναπτυχθούν όλα μας τα όνειρα και οι ελπίδες για νέα ξεκινήματα για το Αμάρι και ολόκληρη την κοινότητα. 

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλος μου τους φίλους και αγαπημένα πρόσωπα σε Κρήτη και Αγγλία για τη συνεχή τους υποστήριξη, αγάπη και σκληρή δουλειά, χωρίς την οποία δεν θα είχαμε φτάσει τόσο μακριά. Οι Φίλοι του Αμαρίου χτίστηκαν πάνω στην αγάπη και την εμπιστοσύνη.

Εκ μέρους των Φίλων του Αμαρίου, σας προσκαλώ να μπείτε στη συντροφιά μας και να συμμετάσχετε ως Τακτικό Μέλος του Συλλόγου μας, να μοιραστείτε το όνειρό μας και μαζί να χτίσουμε το μέλλον για το Αμάρι και τον κόσμο.

Σας περιμένουμε για να σας καλωσορίσουμε ως Νέα Μέλη,

Με αγάπη και εκτίμηση

Στέλλα Κασιμάτη.