Πώς να φτάσετε στο Αμάρι

Σχετικά με το Αμάρι | Ιστορία | Πού βρίσκεται | Γιατί το Αμάρι | ως τόπος αναψυχής | Πώς να φτάσετε στο Αμάρι |

Τι μπορείτε να κάνετε | Ένας Περίπατος στην Άνοιξη: Λουλούδια και Βότανα | Πώς μπορώ να συμμετάσχω |

 

Η πλησιέστερη πόλη είναι το Ρέθυμνο.

Με πλοίο: Υπάρχει καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση από το λιμάνι του Πειραιά στα λιμάνια των Χανίων και του Ηρακλείου, απ’ όπου η διαδρομή με το ΚΤΕΛ προς Ρέθυμνο διαρκεί μία και μιάμιση ώρα αντίστοιχα. (Αναζήτηση google: πλοία για Κρήτη, ή δοκιμάστε το http://www.rethymnoatcrete.com/.

Αεροπορικώς: Τα διεθνή αεροδρόμια των Χανίων και του Ηρακλείου απέχουν περίπου 70 χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο. (Αναζήτηση google: φθηνές πτήσεις για Κρήτη). Το ταξί προς Ρέθυμνο θα σας κοστίσει περίπου 90 € ανά διαδρομή.

Ενοικίαση αυτοκινήτου / μηχανής: Αυτός είναι ο βολικότερος τρόπος να φτάσετε στο Αμάρι (Αναζήτηση google: ενοικίαση αυτοκινήτου Κρήτη, ή δοκιμάστε το http://www.intercitytravel.gr/).

Τοπική συγκοινωνία: Υπάρχει δρομολόγιο του λεωφορείου από Ρέθυμνο προς Αμάρι καθημερινά στις 2 το μεσημέρι· μπορούμε να σας αποστείλουμε περισσότερες λεπτομέρειες γι’ αυτό εάν επιθυμείτε. Με την άφιξή σας στο Ρέθυμνο, εμείς βάζουμε τα δυνατά μας να σας βοηθήσουμε να φτάσετε στο Αμάρι.

Tα δύο ταξιδιωτικά πρακτορεία που αναφέρθηκαν παραπάνω έχουν υποσχεθεί να παράσχουν καλύτερη εξυπηρέτηση και τιμές στους Φίλους του Αμαρίου· παρ’ όλ’ αυτά, όλοι οι διακανονισμοί γίνονται απευθείας μεταξύ υμών και του πρακτορείου και η οργάνωσή μας δε φέρει καμία ευθύνη σε ό,τι αφορά αυτές τις συναλλαγές.

 

Εναλλακτικές προτάσεις για να ταξιδέψετε χρησιμοποιώντας τα μέσα μαζικής μεταφοράς από τη βορεια / δυτική Ευρώπη προς το Αμάρι, από τον Jan Van der Weerd.

Γι’ αυτούς που προτιμούν να αποφεύγουν τα αεροπλάνα και τα ταξί, προτείνονται, από προσωπική εμπειρία, οι παρακάτω εναλλακτικοί τρόποι για να ταξιδέψετε:Στην Κρήτη - από οποιοδήποτε λιμάνι ή αεροδρόμιο προς το Αμάρι:
 

 • Πάρτε λεωφορείο για το Ρέθυμνο. Από το Ηράκλειο ή τα Χανιά η διαδρομή διαρκεί περίπου 1 ώρα. Δρομολόγια, τιμές, χάρτες, ξενοδοχεία κλπ μπορείτε να βρείτε στο: http://www.bus-service-crete-ktel.com/
 • Από το σταθμό των λεωφορείων (ΚΤΕΛ) στο Ρέθυμνο μπορείτε να πάρετε λεωφορείο που θα σας πάει στην Αμαριώτικη πεδιάδα, συνήθως μέχρι τη Σχολή Ασωμάτων. Αυτή η διαδρομή διαρκεί περίπου 1 ώρα και από εκεί το Αμάρι απέχει λίγα χιλιόμετρα. Αν δεν υπάρχει κανείς στο Αμάρι που να μπορεί να έρθει να σας πάρει, το πιθανότερο είναι ότι θα βρείτε κάποιον άλλον να σας πάει με το αυτοκίνητο αν ρωτήσετε στο καφενείο δίπλα στη στάση. Το λεωφορείο περνάει μόνο μια φορά την ημέρα και φεύγει από το Ρέθυμνο γύρω στις 2 μμ.
Για όσους δε μιλούν Ελληνικά ίσως αποδειχθεί λίγο πιο δύσκολο να καταλάβουν ακριβώς πότε και από πού φεύγει το λεωφορείο μέσα στο σταθμό. Αν ρωτήσετε, θα σας πουν ότι θα γίνει ανακοίνωση από το μεγάφωνο, αλλά αυτή είναι αρκετά δυσνόητη και δεν αναφέρει καθόλου τη Σχολή Ασωμάτων. Αν όμως είστε επίμονοι θα βρείτε σίγουρα κάποιον που θα σας δώσει τις πληροφορίες που χρειάζεστε.Υπάρχουν δύο είδη δρομολογίων προς τα Κρητικά λιμάνια του Ηρακλείου και των Χανίων: τα ‘γρήγορα’ και τα ‘αργά’. Το ακόλουθο website: http://www.danae.gr/ferries-Greece.asp είναι πολύ πρακτικό και παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Το πιο συνετό είναι να κλείσετε θέση πριν ταξιδέψετε, καθώς είναι συχνό φαινόμενο τα δρομολόγια να είναι πλήρη ακόμα και το Σεπτέμβριο. Κάποιοι ταξιδιωτικοί πράκτορες πωλούν και ακτοπλοϊκά εισιτήρια.Συνιστώμενο δρομολόγιο: Αργό (ημερήσιο) πλοίο από Πειραιά προς Χανιά, διαμονή στα Χανιά σ’ ένα από τα ξενοδοχεία που βρίσκονται στη γραφική παλιά πόλη, κοντά στο λιμάνι, λεωφορείο για το Ρέθυμνο το επόμενο πρωί και τέλος το μεσημεριανό λεωφορείο για Σχολή Ασωμάτων. Αν έχετε μια παραπάνω μέρα για να μείνετε στα Χανιά, η παλιά πόλη και το λιμάνι σίγουρα αξίζουν τον κόπο! Μπορώ να συστήσω το παρακάτω ξενοδοχείο: (http://www.booking.com/hotel/gr/chania-rooms-kali-kardia.en.html).Το καράβι από Πειραιά προς Χανιά δεν πηγαίνει στα Χανιά αλλά στη Σούδα, απ’ όπου μπορείτε να πάρετε λεωφορείο για Χανιά (περίπου μισή ώρα). Από εκεί ζητήστε οδηγίες για το παλιό λιμάνι κι εκεί μπορείτε να βρείτε το Chania rooms χρησιμοποιώντας το χάρτη του παραπάνω site. Eναλλακτικά, μπορείτε να πάρετε κατευθείαν από τη Σούδα το λεωφορείο για Ρέθυμνο. Μόνο που θα πρέπει να βιαστείτε μόλις αποβιβαστείτε, γιατί οι θέσεις γεμίζουν πολύ γρήγορα! Αν πάρετε το λεωφορείο μετά από το αργό (ημερήσιο) πλοίο, το οποίο φτάνει το απόγευμα, θα χρειαστεί να μείνετε σε ξενοδοχείο στο Ρέθυμνο. Επιπλέον, υπάρχουν νυχτερινά δρομολόγια από Πειραιά για Κρήτη.
 •  
  • Στον Πειραιά, το βολικό ξενοδοχείο ‘Δελφίνι’ (http://www.booking.com/hotel/gr/delfini.en.html) απέχει μόλις 2 λεπτά με τα πόδια από εκεί που αφήνει το λεωφορείο από Πάτρα, και περίπου 20 λεπτά με τα πόδια από τα πλοία. Αν όμως πάρετε λεωφορείο Από Πάτρα για Πειραιά, το οποίο φεύγει αμέσως μετά την άφιξη του πλοίου που φτάνει στην Πάτρα από τη Βενετία, θα είστε στο λιμάνι του Πειραιά αρκετά νωρίς ώστε να προλάβετε κάποιο από τα ημερήσια δρομολόγια προς Χανιά την ίδια μέρα.
 
 • Ταξιδεύοντας προς Πειραιά (/Αθήνα), από τη βόρεια/δυτική Ευρώπη:
  • Με τραίνο. Δείτε το http://www.railfaneurope.net/frameset.html για δρομολόγια. Σε γενικές γραμμές η Γερμανική ιστοσελίδα παρέχει πολύ χρήσιμες πληροφορίες, ακόμη και για τραίνα σε άλλες χώρες· για την Ελλάδα, όμως, μόνο προς Θεσσαλονίκη. Από εκεί θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε την ελληνική ιστοσελίδα. Σιγουρευτείτε ότι από Θεσσαλονίκη κλείνετε εισιτήριο όχι για Αθήνα, αλλά για το τέλος της διαδρομής, που είναι ο Πειραιάς. Ο σιδηροδρομικός σταθμός του Πειραιά βρίσκεται πολύ κοντά στο λιμάνι.
  • Με πλοίο. Δυστυχώς δεν υπάρχει απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση από την Ιταλία στον Πειραιά (ή στην Κρήτη, ή στη Θεσσαλονίκη). Πρέπει να πάρετε πλοίο για Πάτρα κι από εκεί λεωφορείο για Πειραιά (υπάρχει και σιδηροδρομική σύνδεση, αλλά περιλαμβάνει αρκετές αλλαγές τραίνων). Πάντως το τρίωρο ταξίδι με το λεωφορείο είναι πανέμορφο, ειδικά αν φροντίσετε να καθίσετε από την αριστερή πλευρά του οχήματος. Υπάρχουν λεωφορεία που περιμένουν στην αποβάθρα μόλις φτάσει το πλοίο και εισιτήρια μπορείτε να προαγοράσετε μέσα στο πλοίο. Δείτε το http://www.ferries.gr/anek/defaultEN.htm για τα δρομολόγια των πλοίων.
   Το ταξίδι με πλοίο από  τη Βενετία στην Πάτρα με την ΑΝΕΚ είναι πολύ όμορφο: φεύγετε από Βενετία περίπου στις 7μμ και, αν σταθείτε στο ψηλότερο κατάστρωμα, έχετε θέα το κέντρο της παλιάς πόλης στον απογευματινό ήλιο. Φτάνετε στην Πάτρα νωρίς το πρωί 2 νύχτες και μία μέρα αργότερα.
Αν φτάσετε στη Βενετία με τραίνο οι ακόλουθες συμβουλές μπορεί να σας φανούν χρήσιμες:Μην επιχειρήσετε να πάρετε κάποιο από τα τοπικά πλοιάρια από το σταθμό στο λιμάνι. Αν το κάνετε, θα καταλήξετε σ’ ένα μέρος απ’ όπου θα χρειαστεί να περπατήσετε αρκετά ακόμα για να φτάσετε στην αποβάθρα. Είναι προτιμότερο να πάρετε τοπικό πλοιάριο προς την Πλατεία του Αγίου Μάρκου· από εκεί υπάρχουν συχνά λεωφορεία προς το πλοίο για Ελλάδα. 
 •  Όλη η διαδρομή προς Κρήτη με εμπορικό πλοίο που παρέχει επιβατικές καμπίνες.  
Δείτε το http://www.geocities.com/freighterman.geo/mainmenu.html Η μέση τιμή γι’ αυτού του είδους το ταξίδι είναι 80-90 δολλάρια την ημέρα και από το Λονδίνο προς Ηράκλειο ή Πειραιά μπορεί να διαρκέσει μία εβδομάδα ή λίγο λιγότερο, αναλόγως με τις στάσεις στα ενδιάμεσα λιμάνια. Οι ακριβείς ημέρες των δρομολογίων δεν είναι πάντα αξιόπιστες, οπότε πρέπει να φροντίσετε να μπείτε σε πλοίο που θα φτάσει αρκετές μέρες πριν από αυτήν που πρέπει να βρίσκεστε στην Κρήτη. Αλλά αυτό είναι πραγματικό ταξίδι!